Språkstudier i Paris

Print This Page

Vill man uppleva Paris under en längre tid, men kanske inte riktigt är redo att flytta hit på egen hand för arbete kan utomlandsstudier vara ett alternativ. Känner du dig dock inte beredd på att söka till Sorbonne på direkten kanske en kurs i franska passar bättre. Till Paris kommer årligen tusentals språkstudenter mellan åldrarna 13 år och uppåt, från hela världen.

Medan de yngre språkresenärerna läser på ett campus söder om Paris innerstad kan man från åldern 16 år och uppåt njuta av skolor i centrala Paris och verkligen känna sig som en del av staden. Paris har flera språkskolor att välja mellan och vilken du väljer beror på de kurser som erbjuds samt vart du vill utgå ifrån i dina upptäcktsfärder genom stadens gator. Vill du studera centralt i Quartier Latin eller på norra stranden mellan Operan, Louvren och Notre-Dame?

De språkkurser som erbjuds i Paris är lätta att anpassa efter dina egna önskemål och ambitioner. Till exempel så erbjuds de allra flesta kurser från 2, upp till 48 veckor, vilket betyder att du själv kan bestämma hur länge du vill studera. Möjligheten finns också att välja mellan standard och intensiv-kurser vilka varierar i lektionstid över en vecka. Medan intensivkurser ofta läses till runt klockan 16.00 ges standarskurser inte längre än till 13.00, vilket ger hela eftermiddagarna fria att uppleva staden. Eftersom fransmän ju är kända för att inte vilja tala engelska får man mycket språkträning även utanför lektionstid, vilket är väl värt att ta vara på och utnyttja. Låt dig dock inte skrämmas om du är nybörjare, de allra flesta fransmän kan engelska och kurserna är anpassade för din egen språknivå.

För dem som vill få bevis på sina franska kunskaper för vidare studier i ett fransktalande land eller för karriären erbjuder flera skolor examenskurser. De examen som finns tillgängliga är DELF, DALF, TCF och TEF och det är väl värt att ta reda på skillnaderna innan man bokar. Ta kontakt med de språkreseförmedlare som erbjuder språkresor Frankrike för gratis rådgivning och även specialerbjudanden för längre kurser. Eftersom flera olika förmedlare erbjuder kurser i Paris är det en god idé att undersöka olika alternativ. Det samma gäller de olika boendealternativ som ingår i kursavgiften. Vanligast är att man bor inneboende hos en lokal parisisk familj och på så sätt får en unik inblick i stadens vardagsliv. Det andra, och ibland friare alternativet, är att dela lägenhet med andra studerande. Språkresor är inte längre förbehållet ungdomar utan passar lika bra för vuxna frankofiler och romantiker som söker sig till Paris under en längre tid.