Paris kyrkogårdar, stora och små

Print This Page

Att besöka en kyrkogård kanske inte är det första man tänker på att göra när man semestrar i en storstad. Men det kan vara både lärorikt och spännande, i synnerhet om gravmonumenten är pampiga eller originella. På gamla kyrkogårdar utgör gravstenarna ofta en exposé över olika tiders arkitektoniska ideal och stilar. Många kyrkogårdar erbjuder också en fridfull atmosfär och grönskande omgivningar, som man kan behöva efter några dagar i storstadens myller. Vandra längs de krattade gångarna och begrunda tidens flykt.

I Paris finns flera kyrkogårdar som blivit berömda på grund av att kända kulturpersonligheter vilar där. Den kyrkogård som förmodligen tar emot flest långväga besökare är Cimetière du Père Lachaise. En bidragande orsak är att Jim Morrison ligger begravd där – den kultförklarade sångaren i The Doors dog i Paris 1971. Två andra mytomspunna personer som vilar på Père Lachaise är 1100-talets kärlekspar Pierre Abélard och Héloïse. Deras kvarlevor flyttades dit 1817.
Kyrkogården invigdes 1804, och bland de stora namnen från 1800-talet som fått sin sista vila där märks fransmännen Honoré de Balzac och Georges Bizet och polacken Frédéric Chopin. Paris har ju länge varit en samlingspunkt för intellektuella från hela världen, och många av dem verkade och dog i staden. Den svenske koreografen Jean Börlin, grundare till Svenska Baletten i Paris, ligger till exempel begravd på Père Lachaise, liksom konstnärerna Amadeo Modigliani och Max Ernst. Många förgrundsgestalter för fransk 1900-talskultur, som Marcel Proust och Edith Piaf, har också sina gravar på Père Lachaise. För att hitta till alla intressanta gravar är det bäst att skaffa sig en översiktskarta vid ingången.

Bor du på hotell Paris i stadsdelen Montparnasse har du nära till en annan kyrkogård där flera berömdheter ligger begravda. Jean Paul Sartre och Simone de Beauvoir delar en enkel gravplats nära en av ingångarna. En betydligt pampigare familjegrav, från början av 1900-talet, har uppfinnaren Charles Pigeon. Den är utformad som en säng där makarna Pigeon ligger utsträckta, uppfinnaren i färd med att skriva anteckningar.

Också på den här kyrkogården hittar man gravar tillhörande intellektuella från olika länder: Julio Cortázar, Samuel Beckett, Constantin Brancusi, Tristan Tzara – vars viloplats är utmärkt med en enkel minnesplatta – och Susan Sontag för att nämna några namn. När man vandrar runt på Montparnassekyrkogården påminns man om att Frankrike har deltagit i två krig under 1900-talet. Många av gravarna är prydda med tapperhetsmedaljer.

Även i Montmartre finns en kyrkogård, betydligt mindre än de tidigare nämnda och omgiven av en hög mur. Här kan du ta en paus från stadens brus och besöka författaren Alexandre Dumas och konstnären Edgar Degas gravar. Eller bara promenera runt och titta på alla monument som rests över fransmän och andra under årens lopp. Kulturhistoria, konst och naturupplevelser – Paris kyrkogårdar är värda ett besök.