Konst i Paris

Print This Page

Vilka är de stora, och små, utställningarna man inte bör missa i Paris under det kommande året? Med billiga resor till Paris året om kan du planera in ditt besök för att passa de utställningar du inte gärna missar. Här är ett axplock av vad Paris har att bjuda på under året.

Paris har mycket mer i konstväg att erbjuda än Mona Lisa, även om hon självklart är väl värd ett besök när du ändå besöker Paris klassiska och enorma konstmuseum Le Louvre. Louvren är ett av de mest besökta museerna i världen och det är inte konstigt. Förutom den imponerande ständiga utställningen av museets över 35 000 målningar, skulpturer och föremål, till exempel den två meter höga vita marmorstatyn Venus av Milo, pågår här också tillfälliga utställningar under hela året. Under våren pågår en utställning med verk av den tyske skulptören Franz Xaver Messerschmidt, som blivit känd för sina komiska, och ibland groteska, huvudskulpturer. Fram till juli visas till också en utställning av Rembrandts verk med Kristus och Emmauslärjungarna som motiv.

Fram till mars fokuserar Centre Pompidou på De Stilj-rörelsen med verk av dess frontfigur Piet Mondrian. Från september och framåt visas också en utställning med särskilt utvalda verk av den store norske konstnären Edvard Munch.

För fjärde året i rad går utställningen Monumenta 2011 av stapeln på La Nef du Grand Palais med den brittiske skulptören Anish Kapoor vid tyglarna. Anish Kapoor är kanske mest känd för sin stora skulpturer och installationer som ofta tar sin form från naturen och blir spektakulära med hjälp av Kapoors bruk av starka förger och färgpigment. I den fantastiska miljön med de enorma glasfönstren på La Nef tas hans fantasi och skapande återigen till sin spets.

På Galeries Nationales du Grand Palais visas också en exklusiv utställning med verk av några av de största konstnärerna genom tiderna, bland annat Cézanne, Picasso, Matisse. Utställningen baseras Gertrud Steins samling som lade grunden för den moderna konstens framgång genom att familjen var bland de första som investerade i de här konstnärernas verk.

Jeu de Paume bjuder under sommaren på fotoutställning med den sydafrikanske dokumentärfotografen Santo Mofokeng, som avbildar klimatet efter apartheid på ett politiskt och poetiskt sätt. Under hösten visar Abbaye de Maubuisson en färgstark utställning med den nytänkande Emmanuelle Villard som utforskar några av nutidens stora frågor, som intimitet och kvinnans roll i samtiden, i sina abstrakta verk.

En lite annorlunda utställning visas på Fondation Cartier fram till mars: Moebius. Bakom pseudonymen döljer sig Jean Giraud, som är en av Frankrikes mest hyllade serietecknare och manusförfattare. Han har bland annat arbetat med filmer som Ridley Scotts Alien och James Camerons Avgrunden (originaltitel: The Abyss), men slog igenom med den tecknade västernserien Blueberry. Temat för utställningen är metamorfos, något som genomsyrar det mesta av Girauds arbete.

I den spännande men något mer magstarka utställningen med namnet Tous cannibales utforskas det tabubelagda ämnet kannibalism i både historiska verk och modern konst. En helt klart udda utställning, som visas på La Maison Rouge fram till mitten av maj.

Comments are closed.