En vandring bland konst, kultur och folkliv i Paris

Print This Page

I Paris är man inte bara ute och går, här flanerar man. Det var poeten Charles Baudelaire som myntade utrycket flaneur specifikt i relation till Paris. För honom betydde det en person som vandrar genom staden för att bättre förstår den. Och vad är väl bättre när det finns så mycket att se och uppleva. Till fots är det lättare att ta en omväg, att stanna till och fika eller upptäcka någonting nytt på vägen.

För att kunna njuta av Paris till fots krävs dock ett skönt badkar att vila upp sig i på kvällen när fötter och ben är trötta. Det finns många trevliga hotell i Paris, bland annat i Montmartre, kvarteren som länge var de fattiga konstnärernas hemvist. Över Montmartre tornar sig den vackra kyrkan Sacré-Cæur, från vilken man har en fantastisk utsikt över staden en klar dag. Montmartre är idag, som under dess storhetstid La Belle Epoque, känt för sina nöjeskvarter. Här finns den världskända nattklubben Moulin Rouge, som precis som namnet säger har en röd vinkvarn på taket.

Paris gamla, medeltida stadskärna finns bevarad på ön Île de la Cité i Seine floden. Där ligger flera viktiga byggnadsverk, störst och mest välkänd är katedralen Notre Dame. Här ligger också det gotiska kapellet Sainte-Chapelle och domstolen Palais de Justice, där Marie Antoinette satt fängslad under Franska Revolutionen. Till ön kommer man via mytomspunna Pont Neuf, den äldsta bron i Paris. Ta en promenad runt ön och du kommer att känna historiens vingslag.

Gillar du böcker och gamla tryck, kartor och modeplanscher kan du gå vidare till Seines västra strand där de gröna boklådorna står på rad, les Bouquinistes. När du botaniserat bland lådorna kan du fortsätta vandra runt i Quarter Latin, Latinkvarteren, där flera av stadens universitetsbyggnader ligger. Eftersom det är studentkvarter finns det gott om billiga matställen här. Passa på att ta en falafel på stående fot eller slå dig ned för att luncha här på en trottoar.

Konstmuseet Louvren är ett måste för en Paris flaneur. Samlingarna är så enorma att det är en god idé att välja ut vissa delar av dem innan du kommer hit. Vill du se Mona-Lisa, museets mest kända målning, är det bara att följa skyltarna men museet har också kartor för mindre kända verk. Vill du undvika de ibland långa köerna till Louvren är Musée d’Orsay är ett annat sevärt konstmuseum, inhyst i en gammal järnvägsstation. Här hittar du verk av impressionisterna och vackra jugendmöbler från slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Museets restaurang är något alldeles extra. Här finner du nybarock inredning och stora kristallkronor i taket, för att inte tala om den goda maten.

Paris är också modets huvudstad, och de riktigt eleganta butikerna hittar du kring Champs-Élysée och Place Vêndome i dess närhet. Här finns Rue Cambon där Coco Chanel hade sina ateljeér och där Modehuset Chanel fortfarande huserar. Även de stora varuhusen, så som Galerie Lafayette, är värda ett besök för sina stora modeavdelningar där du kan fönstershoppa dagar i ända. Le Printemps takvåning har en strålande utsikt över staden och du kan även betala för att se modevisningar här.

När du, och fötterna, tröttnat på att vandra runt i staden kan du använda dig av tunnelbanan, le Métro, för att fortare ta dig dit du ska Den började byggas redan år 1900, och många av stationerna har bevarat sina vackra skyltar och inredningsdetaljer i jugendstil från början av 1900-talet. De vackra nedgångarna är en välkänd Paris bild världen över. Under senare år har ett stort nätverk av hyrcyklar också byggts upp om du ändå känner för att vara över jord. Det är ett enkelt sätt att ta sig runt och med cykelställ över hela staden behöver du inte oroa dig över att lämna tillbaka cykeln där du fann den.