En dag i Versailles

Print This Page

Versailles

Om man är i Paris en längre tid är en dagstur till Versailles att rekommendera. Här möts gemytlig småstadskänsla med den franska monarkins främsta statussymbol. Versailles är en historielektion för dem som gillar flärd och överdåd.

Bor man i innerstaden, på ett av de många trevliga och billiga hotell som finns, kan man enkelt ta sig till Versailles med tåg eller buss. Staden Versailles och slottet med samma namn ligger 17 kilometer sydväst om Paris och det tar ungefär 30–40 minuter att åka till Versailles från huvudstaden. Vill man komma ut i naturen, njuta av solen och kanske motionera bort lite av alla croissanter som man frossat på till frukost är en cykeltur till Versailles ett fint alternativ. Cykelturen går dels genom den vackra Boulogneskogen i Paris utkant.

Slottet Versailles var säte för den franska kungamakten och landets regering mellan 1682 och 1789, och en stad började växa fram kring Ludvig XIV:s palats i slutet av 1600-talet. I dag har Versailles 84 200 invånare, och är en fashionabel ort med högskolor och museer. Luncha på någon av stadens många restauranger eller botanisera på den traditionella marknaden utmed allén som leder till slotsgrindarna. En annan god idé är att botanisera bland delikatessbutikerna och avnjuta en picknick i den gigantiska slottsparken. Entrén till slottet är inte jättebillig så det är väl värt att komma hit tidigt på dagen och ta det lugnt, snarare än att stressa runt nära stängningstid.

Trädgården kring slottet anlades i slutet av 1600-talet efter ritningar av André Le Nôtre, med rätlinjiga alléer, tuktade buskar, fontäner och skulpturer. Framför slottet anlades två vattenparterrer designade att spegla den pampiga slottsfasaden. Genom parken löper en 1 650 m lång kanal, Grand Canal. Vid kanalen kan du hoppa på ett litet tåg för en rundtur i parken. I parken finns också två lustslott, det stora Grande Trianon och det mindre Petit Trianon. I slutet av 1700-talet blev Petit Trianon Marie-Antoinettes domän, dit hon kunde fly undan det strikta hovlivet. Kring lustslottet lät drottningen anlägga en engelsk park med tillhörande bondgård. Det finns olika entrépriser och alternativ att välja mellan för ditt besök. Ett av dem är le Petit Trianon och Marie-Antoinettes estate.

Själva slottet byggdes i omgångar under 1600-talet och representerar det finaste av det seklets arkitektur. Hela slottsanläggningen har utnämnts till världsarv av UNESCO. Paradvåningens kanske mest kända rum är det 78 m långa Spegelgalleriet – här undertecknades 1919 det fredsavtal mellan Tyskland och de allierade som innebar slutet på första världskriget. I galleriets välvda tak med målningar och gulddekor hänger kristallkronorna tätt. Lyx präglar också de övriga salarna, av vilka många fick sin inredning på 1700-talet under Ludvig XVI:s och Marie-Antoinettes tid. Särskilt praktfullt inredda är de sju rum där kungen tog emot utländska gäster och sändebud. Det kungliga kapellet har en sober interiör i vitt och guld. Ta tid på dig att vandra genom salarna och titta på alla detaljer i såväl de officiella delarna av slottet som i den kungliga familjens bostadsrum.

Den franska revolutionen 1789–99 avskaffade monarkin, och 1793 mötte Ludvig XVI och Marie-Antoinette döden på giljotinen. När Frankrike åter blev ett kungarike 1830 bestämde den nya kungen Ludvig Filip att Versailles skulle göras om till ett museum över Frankrikes historia. Kungens samlingar av tavlor, skulpturer och andra föremål som skildrade landets ärofyllda förflutna installerades i slottets flyglar.